torsdag 25. februar 2016

Amrikansk cuttingeventyr.

På Youth World Cup er cutting en av klassene. Aurora har vært med på 3 cutting-clinicer med Andy Adams i Norge, og da hun fikk bli en del av laget, undersøkte vi muligheten for å komme til Andy en uke i vinterferien. Vi hadde flaks, han hadde tid.

For i det hele tatt å ha noe å stille opp med bør man ha ridd en cuttinghest, og tilbragt litt tid med kuer. Nå er det jo ganske freskt å tenke at man kan lage en cutting-dronning på en uke, men mer erfaring en før man dro sitter Aurora iallefall igjen med.

Vi fløy Sas over og var heldige. Flyet var halvfullt, så vi kunne breie oss ut og sove på veien.
Vel fremme havnet vi midt i den verste rushen og var rimelig lei av å reise da vi endelig ankom reisemålet i Greber, litt uten for Red Bluff.


Vi ble vist campingvogna, og gikk rimelig raskt i seng.
Morgenen etter skulle dette cuttingeventyret starte.

Vi våknet til strålende sol, og fint første inntrykk. Fine paddocker, fine hester, fint område.



Det var bare å komme i gang. 2 hester, Harley og Pride skulle lære Aurora om cutting.

Den første dagen var Aurora så redd innimellom at hun selv sa hun holdt på å kaste opp, samtidig syntes hun det var kjempe gøy.

Det var rett på med kuer, her nytter det ikke å kaste bort tiden.

Andy anser seg selv som en horseman ikke en trainer. Han er oppvokst med en far som kunne lese enhver hest, og har tatt denne egenskapen med seg.
Han er fantastisk flink både med mennesker og dyr.

Hvor starter man med en norsk jente på 12 som er rimelig grønn? I Norge red de på flagg, ikke ku. Dette lærer deg momentene, hvordan du skal stoppe hesten og drive den i en annen retning. Å skille ut en ku fra flokken, og så holde den vekk er noe ganske annet.

Hestene og Aurora fikk god kjemi, og utfordret henne på hver sin måte. Den ene vet godt hvordan den vil ha jobben gjort, den andre må ris!


Svetten rant og Aurora var sliten når første dag var over.
I mellom rideøktene brukes tiden til å se hvordan Andy rir og håndterer sine andre hester. Det er masse å lære.

Når vi først er her i statene benyttes også sjansen til å handle både boots, bukser og showklær. Så når ridningen er over for dagen benytter vi tiden til å shoppe.
Redbluff er ikke akkurat verdens navle, men vi finner noe av det vi er ute etter om ikke annet.

Det er ikke bare teori. Vi har også sittet med Andy og sett på cuttingklasser på TV som han har dømt. Han kommenterer og lærer oss mest mulig på kortest mulig tid.
Dette er ekstremt nyttig og kommer helt klart til å være en forutsetning for å skjønne hva man driver med når man kommer på Youth World Cup


Jetlag og mange timer på hesteryggen tar på, og gir kanskje en forsmak av hva som venter til sommeren. Etter tredje dagen til hest, var det tidlig i seng. En sliten kropp og sår hals måtte lade opp til resten av cuttingeventyret.


De siste dagene kjempet vi litt med forkjølelse, men Aurora sto på og ble flinkere og flinkere. Det ble øvd med klokke for å få følelsen av hvordan det virkelig vil være i en konkurransesituasjon. 

En uke er ikke lenge, og det i det hele tatt å lære seg en helt ny gren er ganske vilt. Det er litt som å bli tatt ut fordi du er god på 800 meter løp også skal du konkurrere i orientering. Da er det greit å få testet ut hva dette egentlig går ut på med en av de beste. 

Oppholdet sto til all forventing og Aurora klarte å skille ut 2-3 kuer på angitt tid og fikk med seg tips og erfaring som hun må bruke der borte. Vil tippe at de fleste andre i Australia har cuttet mer en en uke før de skal konkurrere. 

Dette var en vanvittig opplevelse og en super erfaring å ta med seg vidre uansett hvor veien måtte gå. 







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar